FLORILE ATRAG
Culoare, parfum, arome, frumuseţe... Florile sunt construite să placă, să atragă, să îmbie. Sunt așa din nevoia simplă de supravieţuire | perpetuare a speciei.
Florile călătoresc. Într-un fel sau altul, polenul și seminţele lor străbat continente. Pentru ca acest lucru să fie posibil și să funcţioneze cât mai eficient, florile sunt foarte prietenoase cu toţi admiratorii pe care îi atrag, transformându-i în colaboratori capabili să ducă mai departe povestea speciei lor. Printre aceștia se numără insecte, animale și oameni.
Oamenii au învăţat multe de la flori. "Fără voia lor", florile au ajuns inspiraţie, cultură, viaţă.
Florile au ajuns să transmită mesaje de pace (curentul flower power, anii '60), au ajuns să încoroneze zeii oamenilor, decorând religii | culturi, au ajuns sentimente sau personalităţi și forme de exprimare a lor...

Florile au ajuns departe, mai departe decât se lăsau ele purtate de vânt, insecte, animale și oameni.

Cum au ajuns florile să însemne pentru oameni optimism, iubire sau pace, de exemplu? Să fi fost de ajuns parfumul sau designe-ul?
FLORILE
RELAXEAZĂ
Știm deja că florile se pricep la medicină din cele mai vechi timpuri, participând la diverse tratamente, de la cele mai simple până la cele mai complexe. Dar florile au un efect deosebit și asupra psihicului. Până în zilele noastre, cercetătorii au demonstrat multe legături între acţiunea florilor și starea de echilibru psihic al subiecţilor testaţi. Iar cel mai interesant detaliu este dat de diversitatea "metodelor de tratament".
Florile
arată relaxant
Ochiul vede, sufletul zâmbește, iar efectele rămân. Multe studii au demonstrat că starea de spirit devine considerabil mai echilibrată sau pozitivă atunci când privim un peisaj ca cel din imagine.
La această compozitie "terapeutică" participă cerul, copacii, lumina (contrastul) și bineînţeles, culorile.
Iar florile îmbogăţesc peisajul. După câteva momente de "privit lung în văzduh", un piesaj superb ne relaxează, ne detașează și ne eliberează mintea de gândurile care o agită.
Florile
miros relaxant
Pentru toţi oamenii, mirosul este amintire. Mirosul cozonacilor, mirosul vaniliei din copilărie și diverse alte parfumuri ne trezesc amintiri de neuitat.
Simţurile olfactive comunică direct cu zona emoţională centrală a creierului, provocând o serie se sentimente plăcute, liniștitoare, unice. Aceste lagături nostalgice nu ţin doar de percepţia noastră și nu sunt pur întâmplătoare.
Liliacul, levănţica, trandafirul, iasomia, vanilia sunt flori care odată mirosite nu-ţi mai dau voie să fii stresat, deprimat, anxios, speriat sau într-o stare de generală de agitaţie.
Diverse studii au demonstrat importanţa acestor plante pentru dezvoltarea aromaterapiei în rândul oamenilor agitaţi, anxioși, stresaţi. Uleiurile esenţiale extrase din aceste plante sunt comercializate și folosite în diverse metode de tratament.
Florile sunt
relaxante
Cu totul... Rădăcina, tulpina, frunzele, petalele, polenul - florile pun totul la bătaie, iar oamenii extrag cu naturaleţe tot ce li se oferă în diverse scopuri, printre care și terapia psihică.
Valeriana, Floarea pasiunii, Roiniţa sau Menta sunt genul de flori care dau câte ceva pentru restabilirea echilibrului emoţional, a stării de calm, a relaxarii - aducând optimismul chiar și atunci când nu pot fi admirate intr-un spectaculos lan sub soare sau când parfumul lor nu ne ajunge la nas.
Cu o floare nu se face primăvara, dar cu un buchet frumos răsare soarele și pe strada noastră. Aspectul, parfumul și mult din chimia florilor ne înseninează starea de spirit.