Cinismul înseamnă multe pentru mulţi, iar definiţia de astăzi nu mai e ce-a fost cândva, suferind modificări în percepțiile noastre – de la școala antică de gândire și morală bazată pe critică antimaterialistă, la viziunea modernă centrată pe manipulare, egoism şi imoralitate.
Inițial, curentul cinic îndruma omul antic pe “calea binelui”, prin eliberare de tot ce înrobește – posesiuni, funcții, relații. Eliberarea minții era deci pe primul loc. Cinicul de astăzi este perceput diametral opus, fiind acuzat de dispreț față de convenția socială.
Un grup de cercetători danezi a analizat „neîncrederea cinică” – mentalitate conform căreia toţi ceilalți acționează pe baza unor motive egoiste. Conform studiului, această percepţie poate contribui la evoluţia simptomatologiei demente.
“Viziunea oamenilor despre viaţă, percepțiile și personalitatea acestora au un impact major asupra sănătăţii lor."
"Cei care sunt mai deschiși și mai optimiști au șanse mult mai mici să ajungă la demenţă.”
În rândul subiecților eșantionați au fost identificate simptomatologii precum creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de colesterol și fumatul excesiv. În studii anterioare, comportamentul veșnic suspicios la adresa celorlaţi a fost asociat cu diverse alte probleme de sănătate, precum afecţiunile coronariene.
Condus de Anna-Maija Tolppanen în cadrul Eastern Finland University și publicat în jurnalul Neurology, studiul a eșantionat 1500 de subiecţi.
Pentru a li se măsura nivelul de “cinism” (așa cum l-au catalogat specialiștii), subiecţii și-au expus punctul de vedere faţă de afirmaţii precum: „Cred că majoritatea oamenilor ar minţi pentru a ajunge mai departe” sau „E mai sigur să nu ai încredere în nimeni”. Răspunsurile lor i-au clasat automat pe grupuri de cinism slab, moderat sau ridicat.
Subiecţii caracterizaţi printr-un nivel înalt de cinism au înregistrat cu până la trei ori mai multe șanse de a dezvolta demenţă, printr-un oarecare declin al funcțiilor intelectuale.
Raţiunea, limbajul, echilibrul emoţional și personalitatea pot fi afectate atunci când alegem să vedem lumea prin ochi mult prea sceptici. Nimic nou sub soare, e adevărat. Dar dacă această idee este atât de banală, atunci de ce unii uită de ea? Probabil pentru că adună experienţe dezamăgitoare și după o vreme au tendinţa să generalizeze.