Un job bun.
Un salariu bun.
O mașină bună.
O casă mare.
Dar mașina poate fi oricând mai bună, casa poate fi oricând mai mare și oamenii o pot duce așa până în pânzele albe. Mereu e loc de mai mult, mai bine, mai special. Pentru unii nimic nu pare a fi suficient. O asemenea gândire poate motiva dar în același timp poate fura din farmecul vieții.
"Nu subestima tot ce ai deja doar pentru că dorești ce nu ai încă; ceea ce ai acum a fost cândva printre lucrurile la care doar visai.”
"Pe măsură ce adunăm tot mai multe posesii, în loc să fim mai fericiți, nu facem altceva decât să ridicăm ștacheta.”
O spune un studiu axat pe
“Importanța recunoștinței în relația dintre comportamentul materialist și satisfacțiile vieții” – desfășurat sub coordonarea lui Jo-Ann Tsang, Ph.D, profesor asociat la Facultatea de Arte și Științe din cadrul Baylor University.
“Casa inițială poate ajunge simpla aspirație la una și mai mare. Cumpărăm tot mai multe, fără să ne apropiem de fericirea firească."
Drumul de la ambiție acută la materialism cronic este scurt atunci când nu te mulţumești deloc cu ce ai. Viața poate deveni tot mai nefericită, iar stima de sine poate suferi tot mai tare, la fel ca și relația de cuplu sau relațiile sociale (afectate prin izolare).
Iar asta pare a fi una dintre problemele omului încă din cele mai vechi timpuri, pe când filosofi ca Epicur dădeau lecţii de viaţă care îndeamnau la recunoștinţă pentru propriile reușite.
Un strop de recunoștință nu doar că îți dă răgazul să te bucuri puțin de realizările tale, dar ajută să uiți de toate lucrurile pe care încă nu le ai. Iar concentrarea atenției (într-un mod pozitiv) către cei din jur este benefică pentru sănătate.
“Recunoștința e pozitivă. Suntem motivați să-i ajutăm la rândul nostru pe cei care ne-au ajutat
– și chiar pe alții."
Specialiștii oferă aceste argumente ca posibilă soluţie în vederea "vindecării" de materialism (ca sursă de nemulţumire de sine) - bazându-se pe un studiu anterior. Rămâne de testat în viaţa reală și de văzut ce rezultate aduce.
Dar un lucru este sigur: veșnica nemulţumire și goana nebună după tot mai mult obosește, consumă timpul și nu lasă loc satisfacţiei. Banii nu pot aduce fericirea atunci când fericirea în sine nu este niciodată suficientă.